Семейни отношения между съпруг и съпруга

Психологията на семейните отношения между съпруг и съпруга

Психологията на семейните отношения между съпруг и съпруга
Съдържание
 1. На какво се градят семейните отношения?
 2. Видове и техните характеристики
 3. Причини за кризи
 4. Как да го оправя?
 5. Грешки
 6. Съвет на психолог

Семейните отношения не са лесна работа, която често не всеки психолог може да разбере. Тук трябва да анализирате не само онези обстоятелства, които са възникнали в даден момент от проблемите, възникнали между съпруг и съпруга, но и цялата история на връзката им. И трябва да започнете най-вероятно от времето на взаимна любов. От там най-често израстват корените. Започнахме да създаваме отношенията си погрешно в ранен етап от формирането на семейството - и сега те жънат ползите.

На какво се градят семейните отношения?

Основата на всяка здравословна човешка връзка е доверието, честността и взаимното уважение. Тези качества или тяхното отсъствие се проявяват особено ярко в семейството – без тях то няма да продължи дълго. Разбира се, младите хора са обединени от любов. Ако любовта им е безинтересна и безусловна, тогава тя ще бъде основният фактор, който държи семейството заедно и помага да се премине през всякакви изпитания.

Видове и техните характеристики

Психологията на семейните отношения идентифицира следните основни видове семейни отношения:

 • Партньор - те могат да се нарекат и сътрудничество, когато отношенията се изграждат при равни условия. Най-хубавата и стабилна връзка.
 • Състезание - напълно здравословен начин на взаимоотношения, когато съпрузите се състезават в постигането на общи цели, при условие че между тях остане добра воля. В противен случай те могат да се превърнат в съперничество.
 • Състезание - проявява се в желанието на съпрузите да доминират един над друг.В този тип отношения е трудно партньорите да постигнат консенсус по отношение на общите интереси, по-скоро всеки се грижи за своите. Това силно подкопава семейното сближаване.
 • Антагонизъм - Остра конфронтация между партньори, израстващи от конкурентни отношения. Такова семейство съществува само поради непреодолими външни причини, вътрешно нищо не го обединява, отношенията вървят към прекъсване.

Освен класическите типове междуличностни отношения, в семейството съществуват и отношения, базирани на играта на ревност, мълчание, приспособяване. Мълчанието е, когато цялото недоволство се мълчи усърдно само в името на поддържането на връзка. Има ситуации, когато семействата съществуват на договорна основа.

Отношенията за настаняване могат да бъдат различни. Единият съпруг може да търси закрила или да играе ролята на спасител, жертва или палач. И също така доста често в този вид отношения съпругът се отнася към жена си като към слуга или икономка.

В договорните отношения на първо място царува материално или морално изчисление. Такива бракове се основават на устно или писмено споразумение.

Причини за кризи

Семейните кризи най-често възникват по следните причини.

 • Неоправдани очаквания от едната или от двете страни (по-често материален план, понякога духовен). В такова семейство единият от съпрузите има едностранчиво виждане за отговорността за издръжка на семейството. Той или тя си представяха, че половинката им ще ги направи финансово по-богати: осигуряване на вещи, жилище, пътуване и т.н.
 • Противоречивите възгледи за управлението на икономиката. Например мъжът очаква, че както в родителското му семейство, жена му ще го обслужва в кухнята, а тя, смятайки го за независим, го оставя да се грижи сам за себе си.
 • Противоположни възгледи за родителството. Например, в семейството на момиче е обичайно родителите да ходят заедно с детето, а съпругът вярва, че това е грижа на майката. Това може да предизвика объркване в семейната двойка.
 • Рутина, липса на семейни традиции. Случва се така, че в семейството на един от съпрузите е обичайно да се празнуват определени празници, да се прекарват по специален начин, а за втората половина тези традиции може да са неприемливи. Например: съпругът е свикнал да празнува празници в ресторант с приятели в шумна компания, а съпругата му обича да празнува в тих семеен кръг. Безспорните фактори, в резултат на които отношенията се влошават, са монотонността и ежедневните проблеми.
 • Причината за кризата може да се обясни и с факта, че чувствата на съпрузите са охладни. Това може да се случи, когато отношенията се изграждат въз основа на външни фактори: добър външен вид, материална сигурност. Ако духовната подкрепа първоначално е слаба в една връзка (няма общи интереси, хобита, мирогледи), тогава когато първите ярки чувства изстинат, в отношенията възниква празнота.
 • Психологическият климат в семейството зависи и от емоционалните характеристики на съпрузите, тяхната разлика в темперамента. Ако единият от съпрузите е премерен и уравновесен, а другият реагира бурно на всяко малко нещо, тогава първият може бързо да се умори от емоционалните промени на втория.
 • Понякога разпадането на отношенията се случва след раждането на дете в семейството. Студените отношения между съпрузите възникват поради факта, че младата майка е изцяло отдадена на грижите за бебето и обръща по-малко внимание на съпруга си. Или съпругът изцяло прехвърля отговорността за детето върху съпругата, така че тя просто няма време нито за себе си, нито за съпруга си.

Диагностиката на кризите в семейните отношения е насочена към идентифициране на деструктивни нагласи, свързани с начина на общуване в конкретно семейство и грижа за чувствата на другия, с методите на домакинство и отглеждане на деца, с образа на семейния отдих, както и с отговорността. за материалната подкрепа на семейството. И друг важен момент в семейната диагностика е способността на партньорите да се приемат един друг.

Как да го оправя?

Следните действия могат да помогнат за възстановяване на нарушената атмосфера между членовете на семейството.

 • Първо, трябва да преразгледате отношението си към брака: ако той е материалистичен или бракът ви е по договор, тогава не трябва да очаквате дълбоки чувства и отдаденост от партньора си. Опитайте заедно с него да промените споразумението си за обща полза.
 • Пояснете: кой от вас отговаря за основната част от домакинските задължения, кой отговаря за материалната сигурност. За да могат съпрузите да се разбират по-добре, те трябва да разпределят роли, да решат кой е отговорен за коя област на домакински, социални и финансови отговорности.
 • Позволете на вашата сродна душа да прави това, което обичате, хоби. Не я лишавайте от възможността понякога да бъде сама – това е нормално желание. И също така си позволявайте понякога да бъдете сами.
 • Знайте как да изслушвате партньора си, позволявайки му да говори за нещо важно или да изрази кипене. Искрената комуникация ще ви помогне да стопите леда на неразбирателството между вас.
 • Понякога поставянето на мястото на своя съпруг или съпруга ще ви помогне да го разберете по-добре и да приемете чувствата му.
 • Бъдете внимателни към вашите нужди. Не потискайте здравословните си интереси, за да угодите на половинката си. Неудовлетвореността може да доведе до депресия или раздразнение.
 • Планирайте съвместна почивка, започнете семейни традиции. Това ще помогне за поддържане на хармонични отношения не само между съпруг и съпруга, но и между родители и деца.

Как трябва да се отнася съпругът към жена си?

Съпругът трябва винаги да помни, че е изправен пред жена. И въпреки факта, че тя работи наравно с него или дори изпълнява някои мъжки задължения, в душата си тя остава крехка и уязвима, а мъжката задача е да защити нейната крехкост. Може да е „много дълбоко“ и самата тя да спре да усеща своята женственост, но в името на семейното щастие си струва да положите усилия.

 • Говорете й по-често нежни думи, просто нека бъдат искрени, истински. Просто не сдържайте нежните си чувства, докато са. Не се страхувайте да се губите. Любовта има свойството на радост - даваше искра топлина, а в замяна - пламък на любовта. Тоест жените са много чувствителни към проявата на истински чувства и винаги реагират на тях ярко.
 • Поради същата причина, поради която съпругата ви е предимно жена, предложете да поемете някои от нейните отговорности. Можете да се разхождате с детето си, докато то върши домакинска работа, да купува хранителни стоки на връщане от работа, да приготвя закуска, да почиства масата или каквото и да е, в зависимост от начина на живот на семейството ви.
 • Слушайте душевното състояние на вашата сродна душа: може би тя иска да бъде сама или, обратно, не сте много заедно.
 • Просто се поставяйте по-често в позицията на съпруг. Като погледнете ситуацията отвън, можете да я видите добре и да видите това, което не сте видели от вашата позиция.

Как да променим една жена?

В съвременния свят не е необичайно жената да поема мъжки роли: тя ръководи организация, води домакинство, ръководи съпруга си. Много мъже се опитват да запазят или да си върнат задълженията и на тази основа често възникват конфликти.

Ето защо, за да поддържа хармонията в семейните отношения, първото нещо, от което се нуждае една жена, е да смени ролите си от мъжки на женски.

 • Нека съпругът ви се грижи за вас, а не обратното.
 • Преразгледайте отношението си към домакинството - чистотата и комфорта в къщата са прерогатив на жената, а ремонтът и пренареждането изискват мъжка сила.
 • Грижете се за себе си, дори когато сте в отпуск по майчинство. Мъжете се вдъхновяват от красотата.

Като цяло жените трябва да се научат да вярват повече на мъжете си. Нека участва в отглеждането на деца. Не се съмнявайте в него, ако е здравомислещ човек – ще се справи, защото сте му се поверили.

Оставете го да решава проблемите на семейния живот и свободното време. Дори и да ви се струва, че той ще направи всичко погрешно. В крайна сметка, семейството за мъжа, както и за вас, е място, където искате да се проявите, да създадете нещо ново, да донесете нещо полезно от себе си.

Научете се да разбирате настроението на вашия спътник и не пречи на желанието му понякога да превключва и да ходи на риболов.Не се отказвайте от здравословните си интереси и хобита.

Семейството се състои от две половини, така че всеки партньор да чувства своята пълна стойност и пълноценност в него.

Грешки

Често срещана семейна грешка е прехвърлянето на отговорност към съпруг или обстоятелства. Партньорът не иска да признае грешките си, но, манипулирайки, подчертава грешките на своя спътник.

Нека разгледаме и други грешки.

 • Липса на съответствие между съпрузите. Ако настоявате само за себе си - това няма да помогне за разрешаването на проблема, а само ще увеличи разстоянието между вас.
 • Саможертва към половинката, работата, децата. Когато някой се жертва, това му дава временно удовлетворение на нуждата му от признание. И когато признанието отмине, идва недоволството.
 • Насочване само по материални критерии. Тази грешка може да се прояви както в постоянно желание за печелене на повече пари, така и в постоянни мисли за работа, което води до притъпяване на чувствата и "механично" отношение към членовете на семейството.
 • Налагайте волята си на партньора си. Подобна грешка е бич на съвременните отношения, не само в семейството. Това отношение е опит да заличите уникалността на партньора си, да го приравните с вашите стандарти.
 • Погрешно смяна на роли: мъжете проявяват пасивност, освобождават се от отговорност за материалните и духовните компоненти на семейния живот, докато жените, напротив, отнемат тази отговорност.

Едностранното приемане на важни решения също е погрешна позиция на тези, които смятат своето мнение за единствено правилно и не се съобразяват с мнението на партньора си. Вероятно позицията на такъв човек в диалога е да бъде на първо място (той е по-умен от всички останали).

Съвет на психолог

По-горе бяха съвети как да подобрят семейните отношения и какво трябва да направят мъжът и жената за това. Но работата за укрепване на семейството не свършва дотук.Здравите взаимоотношения са резултат от ежедневния труд на всеки един от членовете на семейството. За тези, които са готови да положат усилия за запазване на семейното щастие, има описание на добрата, подкрепяща атмосфера в къщата и съвети за поддържането й.

 • Позволявайки да бъде. Тази глобална характеристика засяга голямо разнообразие от аспекти на отношенията между съпрузите. Оставете любимия човек да се чувства и мисли както иска, нека прави каквото знае, нека прави каквото знае. И тогава, в замяна, вие също ще получите разрешение да бъдете - това ще създаде хармония във вашето семейство.
 • Взаимно уважение. Тази точка е продължение на предишната. Уважавайте мислите, чувствата, действията на партньора – на това се основават отношенията в семейството и едно от условията за неговата стабилност.
 • Подкрепяйте се взаимно. Малко физика: маса със счупен крак става нестабилна и пада на една страна. Това е и природата на взаимоотношенията: при липса на подкрепа от която и да е поддържаща част – съпруга или съпруг – структурата (семейството) става нестабилна. Подкрепяйки съпруга си, вие допринасяте за сигурността на вашия съюз.
 • Искреност и откритост. "Моят дом е моят замък". Смисълът на тази поговорка е не само в защитата и подкрепата на членовете на семейството на другия, но и във възможността да бъдете открити, истински такива, каквито сте. Разбира се, това не е едностранна нужда от приемане, а и способност да приемете искреността на партньора си.
 • Взаимно желание за развитие на взаимоотношения. Развитието на отношенията започва със саморазвитието. Затова съпрузите, стремящи се към хармония в семейството, не чакат партньора им да се смени, а започват от себе си. Впоследствие другата половина ще се опита да бъде в крак с него по пътя на формиране на най-добрите качества в себе си.

За правилните отношения между съпруг и съпруга вижте следващото видео.

без коментари

мода

красотата

Къща