басейн

Хамам правила

Хамам правила
Съдържание
 1. Какво да вземете със себе си?
 2. Колко често можете да посещавате?
 3. Как да го използвате правилно?
 4. Препоръки за процедурата

Хамамът е един от видовете бани, известни в целия свят. Можете да направите парна баня в турска баня не само в източния курорт. Тя имаше фенове в Европа и Русия, където подобни двойки също започнаха да се срещат. Освен провеждането на хигиенни процедури, в Турция посещението на хамама често е придружено от срещи с приятели или роднини. Почти целият ден минава в компанията, при спазване на определени правила и традиции.

Турската баня се различава от руската по много висока влажност и по-ниски температурни показатели., което я прави мека, удобна, нежна в сравнение с други видове сауни. В домашната парна баня температурата на сухия въздух може да достигне 70 или 80 градуса, в турската - с порядък по-ниска. Не е забранено да идват в хамама хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, просто присъствието им в залата с относително високи температури е ограничено до половин час. Тази категория хора не могат да посещават руска баня.

Какво да вземете със себе си?

За да посетите хамама, не са необходими специални допълнителни предмети (като метли, шапки), които са атрибути на руската парна баня. Всичко необходимо се дава в самата турска баня. Въпреки това, след като изучите правилата за посещение, можете да разберете, че пълната голота, докато сте в хамама, не се насърчава, така че може да се изисква бански костюм или саронг, за да се прикрие.

В банята на посетителите се дават специални дървени чехли (торти), но тези, които са с нестандартни размери или тези, които предпочитат да използват само лични вещи, могат да донесат обувките си за баня. Същото се отнася и за кърпите: придружителят определено ще даде един за тялото, а вторият (голям), за да покрие пейката, на която трябва да легнете... Тези, които желаят да имат персонализирана кърпа, могат да я вземат със себе си. Ако имате нужда от личен душ гел, трябва да го вземете и от вкъщи.

Както вече беше отбелязано, в турска баня те често прекарват целия ден в компания с приятели. За да не останат гладни, посетителите носят със себе си леки закуски, които могат да се консумират в специално помещение. Работниците в сауната предлагат чай или други напитки на посетителите.

Колко често можете да посещавате?

Честотата на посещение на турска баня и времето, което трябва да прекарате там, ще зависят от здравето, традициите, свободното време и личните предпочитания. Ако вземем средната цифра, тогава веднъж седмично ще бъде достатъчно. Мюсюлманите вярват, че хамамът почиства душата и тялото, така че съпругът пуска жена си на баня веднъж седмично без излишни условия.

Начинаещи и хора с лошо здраве могат да отседнат в Харарете (най-топлата стая във ваната) от 30 минути до един час, при следващите посещения времето може да се увеличи. В други стаи няма времеви ограничения.

Ако следвате старите турски традиции, тогава мъжете могат да посещават хамама от зори до обяд, а жените от обяд до залез слънце. Днес, когато на мъжете и жените могат да бъдат предоставени различни помещения, не е необходимо да се прибягва до тази традиция. Честотата на посещенията на турската баня се влияе и от масажни процедури, които се препоръчва да се извършват след определен период от време.

Как да го използвате правилно?

За жителите на ориентал, банята се свързва с измиване, чистота на тялото и мислите. ХЗа да остане приятно преживяването от посещението на хамама, трябва да се научат определени правила на поведение.

 • Не бързайте, не се суете, отпуснете се, възползвайте се от възможността да мислите за мъдрото и вечното.
 • Не бъдете напълно голи, покрийте тялото си с кърпа или саронг.
 • Час или час и половина преди да посетите банята, не трябва да ядете, за да не изпитате пристъпи на гадене.
 • Трябва да идвате в хамама трезвен и да не приемате алкохол през цялото посещение.
 • Преди да седнете или легнете на каменната пейка, трябва да положите кърпа. Това се прави не само от хигиенни съображения, но и за предпазване на тялото от продължително излагане на горещ камък.
 • По време на масажните процедури се препоръчва да държите краката си повдигнати над повърхността.
 • След края на масажа и пълно отпускане, не ставайте внезапно от пейката, това може да доведе до замайване.

За да използвате правилно турската баня, трябва да знаете и нейната структура, от какви помещения се състои. Тогава става ясно какво може да се направи във всеки един от тях. Хамамът е разделен на три големи стаи.

 • Джамекан. Първата стая, в която влиза посетителят. В него има каси за плащане на услуги. Тук можете да оставите връхните си дрехи. Според турската традиция тази стая е украсена с малък фонтан.
 • Согуклук. Тази подготвителна стая не е твърде гореща, не надвишава температурата на човешкото тяло. Тук са разположени душове и тоалетни.
 • Харарет. Третата зала е пряко свързана с банята. Температурата на околната среда е 50-60 градуса, а влажността се поддържа на 100%. В него има каменни пейки, често от мрамор или оникс, на които можете да седнете или да легнете. Ако стаята е надарена с голямо пространство, в центъра е инсталиран чебек-таш. Турците го наричат ​​„коремен камък”, това е каменна маса за уелнес масажни процедури. В залата има и курна - специална мивка, която приема топла и студена вода. Посетителите го загребват с медни черпаци и го заливат според нуждите.

С плувен басейн

Има два вида басейни в хамама:

 • устройството на някои големи харареци включва плитък, но просторен басейн: никой не се къпе в него, той служи само за поддържане на влажността в стаята;
 • вторият басейн е функционален, в него се потапят след масаж, за да затворят запарените пори и да ободрят след релаксиращи процедури.

С масаж

Можете просто да дойдете в хамама да се измиете, да посетите Jamekan и Sogukluk - ще бъде по-евтино и по-бързо. Но ако имате нужда от разширена програма, заради която ходят на турски бани, трябва да разчитате на процедура с масаж.

Препоръки за процедурата

Ако трябва да преминете през пълен ритуал на посещение на ориенталска баня, трябва да запомните, че всички действия и процедури са разработени от векове и не трябва да ги нарушавате, за да спечелите ползи за здравето.

Така, в jamekan посетителят оставя дрехите си в съблекалнята, взема със себе си издадените аксесоари за баня и отива в сугуклук... В тази стая се поддържа ниска комфортна температура от 30-35 градуса, тук трябва да прекарате поне 20 минути за пълна аклиматизация. Тук се взема и душ, който спомага за освобождаването на порите от прах и мръсотия, за подготовка на тялото за по-нататъшни процедури.

За тези, които просто са дошли да се измият, посещението на банята завършва в тази стая. Тези, които са решили да останат и да получат пълен курс за здраве и пречистване, трябва да отидат в следващата зала, основната за посетители - Харарет.

Седейки на каменна пейка в стая с температура 50 градуса и висока влажност, можете да запарите добре цялата мускулна система. Масажистът-банящ следи посетителя и когато той е напълно подготвен, се пристъпва към следните процедури.

 1. Цялото тяло се ексфолира с помощта на ръкавица kese, изработена от груба козя коса или кокосови влакна. Почиства старателно кожата от мъртвите кератинизирани частици, като същевременно освобождава порите. Същата процедура подобрява кръвообращението.
 2. Почистената кожа се подготвя за масаж със сапунени масла. Служителят в памучна торбичка разбива на ръка необичаен черен сапун с масла от праскова, зехтин или арган. В някои сауни се използва генератор на сапунена пяна, което позволява механизирането на ръчния труд. Доста бързо посетителят се покрива с буйна шапка със сапунена вода. С помощта на масаж остатъците от кератинизирани частици се отстраняват от повърхността на кожата.
 3. На следващия етап се предлага да се премине през процедурата на опаковане. Посетителят се намазва със смес от лечебна глина, морска сол, зехтин и мед, увива се в кърпа. Двадесет минути по-късно се взема душ.
 4. След масаж и козметични процедури можете да се отпуснете във фоайето.
 5. На последния етап се предлага друг масаж с ароматни масла. Тази процедура стяга и подмладява кожата, подобрява клетъчния метаболизъм.
 6. След като се отпуснете, вземете топъл душ или се потопете в басейна.
 7. След като преминат през всички хигиенни и уелнес процедури, посетителите отиват в стаята за релакс, където можете да разговаряте с приятели, да хапнете, да изпиете няколко чаши чай. След банята тялото ще трябва да възстанови водния си баланс.

Не е нужно да пътувате до Турция, за да посетите хамама. Можете също да потърсите ориенталска баня в големи спортни клубове. Забелязано е, че след тренировка и тежки физически натоварвания престоят в турска баня бързо възстановява силите. Камъкът в комбинация с гореща пара има релаксиращ ефект върху мускулната система.

    Турският хамам се отличава от останалите бани в света със специален ориенталски привкус, устойчив мирис на тамян и вид музика, която звучи през цялото посещение. Често служителите на банята използват солена мъгла. Те го създават с помощта на специално оборудване, благодарение на което лечебен фино диспергиран облак от физиологичен разтвор се издига във въздуха. Всичко това по хипнотичен начин ви кара да се влюбите в ориенталска баня.

    След кратък период от време тялото ви подсказва, че е време да го посетите отново.

    Какво представлява хамамът, вижте по-долу.

    без коментари

    мода

    красотата

    Къща