Домашни любимци

Какъв домашен любимец е по-добре да имате в апартамента?

Какъв домашен любимец е по-добре да имате в апартамента?
Съдържание
 1. Кучета и котки от едри и дребни породи
 2. Малки сладки животни
 3. Земноводни и влечуги
 4. Птици
 5. насекоми

Животно в апартамент е радост! Те са забавни и спонтанни, особено децата ще бъдат доволни от появата на домашен любимец в къщата. Детето обича да играе с тях, учи се на грижа и отговорност. Преди да решите кой домашен любимец да имате в апартамент, трябва да претеглите всички плюсове и минуси. Вземете предвид условията на живот, наличието на свободно време и, разбира се, вкусовете и предпочитанията на всеки член на семейството.

Кучета и котки от едри и дребни породи

Кучетата са интелигентни животни, те са перфектно обучени и лоялни към господаря си с цялото си сърце. Тези животни изискват много внимание към себе си, обожават, когато играят, говорят и се разхождат с тях. Кучетата могат да бъдат доста впечатляващи по размер. За любителите на големите животни представяме топ 10 на най-големите породи кучета:

 • ирландски вълкодав;
 • доберман;
 • лабрадор;
 • Нюфаундленд;
 • немско куче;
 • komondor;
 • Сенбернар;
 • московски пазач;
 • Кавказка и средноазиатска овчарка;
 • Английски, испански, пиренейски и тибетски мастиф.

Голямото куче е верен защитник на собственика си, не е страшно с него на разходка в тъмното.

Но съдържанието на такова животно има свои специфики. Те имат много енергия, която трябва да се освободи. Кучето трябва да се разхожда 2 пъти на ден и да му се дава достатъчно време за прегазване. трябва да бъде отбелязано че по закон на обществени места кучето трябва да е на каишка и с намордник.

  Котките също могат да изненадат със своите параметри, например височината в холката на саваната достига 1 м, а теглото е 20 кг. Други големи котки включват следните породи:

  • Мейн Куун;
  • чаузи;
  • норвежко горско стопанство;
  • сибирски.

  Големите котки са красиви! Те са грациозни, внушителни и горди.Обичат да играят и да тичат из апартамента. Някои породи, като саваната, се препоръчва да се разхождат на каишка. Въпреки че котките са по-независими от кучетата, те също се привързват към стопанина си и се отегчават, ако той си тръгне за дълго време.

  Отглеждането на голямо животно в апартамент изисква просторно жилищно пространство.

  Идеално място за тях ще бъде лятна вила или частна къща. За кучета се правят волиери и изолирани кабини. Животното се чувства комфортно и не плаши другите с размерите си. Ако апартаментът е малък, тогава е по-добре да изберете по-„компактни“ породи кучета и котки. Булдоги, корги, пудели, померани ще направят живота ви по-забавен и разнообразен, а "плюшените" британски или обикновени домашни котки ще изпълнят къщата с топлина и уют.

  Котки и кучета от всички породи, независимо от размера, могат да развалят мебелите или да разкъсат тапета на най-видното място. Особено тийнейджърско животно, защото има нужда да тича, да играе, да изостря зъбите и ноктите си. Купуват специален стълб за надраскване за котката, но ще отнеме време, за да я свикнат с нея. Разнообразие от синтетични кости и играчки, върху които можете да наточите зъбите си, са подходящи за кучета. Трябва да ги закупите в специализирани магазини, това е единственият начин да се уверите, че играчката е безопасна за кучето.

  Малки сладки животни

  Ако искате по-малко караница - пуснете животното в клетката. Не е необходимо да се обучава в тоалетната, да се разхожда и да почиства косата си в целия апартамент. Достатъчно е да изберете подходяща къща, да добавите дървени стърготини, да нахраните животното и да поддържате дома му чист. Нека опишем по-подробно животните, които се отглеждат в клетки.

  • Хамстерите са смешни гризачи. Те обичат да тичат в колело, да спят свити на топка и да ядат, забавно тъпчейки бузите си с храна. Има много разновидности на тези гризачи, които се различават по цвят и размер. Най-популярни са ангорски с дълга коса и сирийски, които могат да бъдат златисти, черни, сиви и бели.
  • морски свинчета - животни с плътно тяло и къси крака. Те могат да бъдат с черупка на костенурки, бели или червени на цвят. През деня те постоянно дъвчат нещо, като трева, плодове и зеленчуци. Понякога издават скърцане, което показва недоволство или глад.
  • Декоративни плъхове - умни и бързи гризачи. Податлив на обучение и привързан към собственика. Обичат да прекарват време в прегръдките си. Чисти са, облекчават се в единия ъгъл. Ако клетката бъде почистена навреме, в апартамента няма да има миризма.
  • Чинчили - животни с разкошна козина, поради която се ловуват и отглеждат в специални ферми. Но тези животни се държат у дома. Те се нуждаят от просторна клетка, чийто минимален размер е 50 × 70 см, или по-добре волиера. През деня чинчилата обикновено спи, а през нощта е будна: яде, точи зъбите си, скача и постоянно шумоли с нещо. Поради тази причина клетката не трябва да се поставя в спалнята.
  • Декоративни зайци - спокойни и непретенциозни домашни любимци. Животното може да се държи в просторна волиера или в малка клетка. В последния случай "ушият" понякога трябва да бъде пуснат да скочи, постоянното седене в тясно пространство се отразява зле на здравето и настроението на заека.
  • Порове - животни с удължено тяло и мека козина. Ако им дадете свобода, те ще пропълзят във всяка пукнатина и ще прогризат целия апартамент. Поради това много хора предпочитат да ги държат в просторни клетки, като ги оставят да тичат само няколко пъти на ден. Хората с остро обоняние трябва да знаят, че животното има специфична миризма, която не всеки харесва.

  Клетката с домашния любимец се поставя далеч от течения и пряка слънчева светлина.

   В нея слагат къщичка, купа за храна, поилка и поднос. Монтиран е и малък съд с фин пясък, с помощта на който животните почистват кожухите си. Не е трудно да се грижите за къщата на вашия домашен любимец: трябва да изхвърляте остатъците от храна, да освежавате водата и да сменяте дървени стърготини на всеки 3-4 дни.

   Земноводни и влечуги

   Тези, които обичат необичайни екзотични животни, трябва да обърнат внимание на земноводни и влечуги.За тях е необходимо да се оборудва терариум или акватерариум, в който се пресъздава среда, близка до естествените условия. Например пустиня, дъждовна гора или полуводна среда. Представяме пълен списък на най-непретенциозните обитатели на терариум.

   • Ахатина - охлювите са с големи размери, могат да нараснат до 20-30 см. Не изискват специално внимание, много лесни за грижа. Като къща за тях е избран контейнер с капак, чието дъно е покрито с дебел слой торфен субстрат.
   • тритони - сладки земноводни. У дома те се заселват в контейнер, пълен с вода със земни площи - акватерариум. Тритоните имат двуседмичен период на почивка веднъж годишно, избират удобно място за себе си и не проявяват никаква активност.
   • Плъзгач за езерце - отличен плувец! За пълен живот те ще се нуждаят и от акватерариум, в който освен ултравиолетови лампи са поставени лампи с нажежаема жичка. В природата този вид костенурки, след активно плуване, обича да се припича на слънце.
   • Средноазиатска костенурка Това е много дружелюбно и миролюбиво животно. Тя може да бъде научена на ръка, след което при контакт със собственика тя няма да скрие главата си в черупка. Съдържа се в просторни сухи терариуми. Ако поставите животно в твърде малък контейнер, то става неспокойно и може да се опита да намери изход.
   • гекон - малки гущери с различни цветове. На начинаещите се препоръчва да имат леопардов гекон, наричан още петнист еублефар. Геконите могат да пуснат опашката си, но не бива да ги провокирате към това, защото новата няма да е толкова гладка и красива.
   • Жаби - земноводни с интересно поведение. Най-популярната и лесна за грижа е червенооката дървесна жаба. Тези жаби имат красив цвят: цветни ивици отстрани на зелено тяло и яркочервени очи. Те могат да променят цветовете си в зависимост от външните условия.
   • змии - влечуги със спокоен нрав. Има много видове, които се различават по размер, цвят, поведение и условия на отглеждане. Има малки змии, които не надвишават 12 см дължина, но има просто гиганти, които растат до 10 м. За начинаещи от миниатюрни видове препоръчваме царевичната змия, а за тези, които искат по-голямо животно, калифорнийската кралска змия , достигайки 1,5–2 m.

    Повечето от изброените влечуги и земноводни са хищници. Следователно в диетата им трябва да присъстват всякакви насекоми или малки животни.

    Например, гекон се храни с паяци, хлебарки, мухи, а змия се храни с мишки и жаби. Храненето на змии не е процес за хора със слаби сърца, така че е по-добре да се откаже от поддръжката на това влечуго за тези, които са твърде чувствителни към всичко живо.

    Птици

    Ако искате домът ви да се изпълни с звънтящи чуруликания - вземете си птица. Лесни са за поддръжка, можете да ги оставите на мира за дълго време и не миришат. Недостатъците включват само постелята, която се излива от клетката, и шума, генериран от някои видове. Ако искате да спите в почивния си ден, по-добре е да покриете клетката с плътна кърпа: птиците се държат тихо в тъмното. Помислете за най-популярните птици, които се отглеждат у дома.

    • Папагали - една от най-ярките и красиви птици. Най-често апартаментите съдържат зелени или сини вълнисти папагали. Но има много други интересни видове. Например сиво, какаду, корелла, любовни птици. Папагалът може да бъде научен да говори; мнозина ги купуват точно за тази цел. Но за да може домашният любимец да говори, е необходимо ежедневно обучение.
    • канарчета - пъргави и пъргави птици. Те могат да се научат на ръка. Ако искате да слушате пеенето на птици, тогава е по-добре да купите мъжки, женските канарчета не пеят.
    • Амадини - ярки и весели птици. Някои видове имат много красиво оперение. Най-често има зебра чинки - птици с пепеляв цвят с изразителни червени бузи.

     Домашните птици се отглеждат в клетка, която е оборудвана с поилка, хранилка и кацалки.За да не скучае домашният любимец, поставете огледало и окачете звънец.

      Клетката не трябва да се поставя до прозореца, вашият пернат домашен любимец може да настине от течение. Птиците са доста крехки същества и лесно се нараняват - това трябва да се помни, когато ги вземете.

      Дивите видове птици могат да се отглеждат и у дома. Скорецът, снегирът, кожа и славей могат да живеят добре в плен. Те свикват със собственика и общуват с него с удоволствие. Някои раждат патици, тази птица не седи в клетка, а се движи свободно в целия апартамент. Тя може да бъде опитомена, тя се поддава добре на обучение. И за да не се развали птицата около къщата, те слагат пелена.

      насекоми

      Ако искате да изненадате гостите си, вземете екзотично насекомо: мадагаскарска хлебарка или червенокрило насекомо. Отглеждат се в насекоми с почва и живи растения. Насекомите изискват минимално внимание, не издават шум и миризма. Контейнер с такъв домашен любимец няма да заема много място, може безопасно да се постави на бюро.

      Напоследък набира популярност ферма за мравки или формикария - това е прозрачен контейнер, състоящ се от няколко камери, в които се заселва колония от мравки.

      Можете да гледате живота им, много е вълнуващ. В колонията на тези насекоми се формира строга йерархия, всяка със собствена професия и статус. Не е трудно да се грижите за изкуствен мравуняк, но трябва да се прави редовно. На начинаещите се препоръчва да избират мравки от семейството на мирмицин.

      Какъвто и домашен любимец да имате у дома, трябва да поемете отговорност за него. Това е живо същество и ще изисква грижи, дори и най-минималните. Необходимо е правилно да изчислите своите силни страни и възможности: можете ли да храните животното в съответствие с неговите нужди, да ходите с него или да почиствате своевременно в клетката му. Животът му сега е във вашите ръце.

      За домашните любимци, които могат да се отглеждат без излишни проблеми дори в малка стая, е описано във видеото по-долу.

      без коментари

      мода

      красотата

      Къща