Стилове и модели рокли

Сари - рокля на индуистки богини и обикновени индийски жени

Сари - рокля на индуистки богини и обикновени индийски жени
Съдържание
 1. Малко история
 2. Характеристики на индийското облекло
 3. Стил на Айшвария Рай
 4. Сватбена сари
 5. Най-скъпото сари в света
 6. Как да го сложа?
 7. с какво да облека?

На страниците на списания и сайтове вероятно сте виждали повече от веднъж индийски красавици в ярки тоалети, украсени със скъпоценни камъни и бродирани шарки. Платът, който носят, се нарича сари.

Индийско сари

Сари е традиционната дреха на жените, живеещи в Индия. Появявайки се преди много векове, такова облекло е направено от дълго парче платно под формата на правоъгълник. Жените се увиха в такова платно, драпирайки го, за да подчертаят извивките на фигурата и да скрият възможни недостатъци.

Векове по-късно сарита все още са популярни. Това е ежедневната и елегантна рокля на индийските жени, както и оригиналното облекло на жените в други страни. С помощта на сари красавиците могат да демонстрират своята женственост, грация и изящество.

Европейско сари зелено-бежово

Продуктът е безшевно платно с дължина 5-9 метра и ширина около 1 метър. Под него жената облича пола, която е малко по-къса от сари, както и блуза, наречена чоли. Блузата често съвпада с цвета на полата и сарито, въпреки че ако сарито е едноцветно, покритието на блузата може да се различава.

Малко история

Много легенди са свързани с появата на сарито в гардероба на индийските жени. Според една от тях такава рокля е създадена на вълшебен стан от тъкач, който е мечтал за идеална жена. Той комбинира в платното всички качества, които трябва да бъдат в такава красота, като получи невероятно красиви и дълги дрехи.

Жена в сари

Друга легенда свързва произхода на сарито с цар Пандава, който загубил богатството си и собственото си семейство в хазарт. Последната загуба на краля беше съпругата му. Враговете искаха да я разголи, искаха да опозорят жената, но не можаха да размотаят дрехите.Съпругата Пандава била защитена от Кришна, като я обличала в сари.

Характеристики на индийското облекло

Като разгледате внимателно тъканта на сари, неговите цветове, драперии и орнаменти, можете да научите много за момичето, на което виждате такава рокля. Сарите се правят предимно от коприна, шифон или памук. Качеството на материала показва богатството на носителя на сарито.

Цветът на облеклото може да каже много. Вдовиците носят бели сарита без шарки, младите майки веднага след раждането носят жълти сарита, булките носят зелени или червени сарита, украсени със златна бродерия. Черната роба се носи изключително рядко, смятайки я за нещастна.

В производството на индийски сарита се занимават само мъже. Едно облекло се произвежда за дълъг период от време (около 6 месеца). Сари не може да се нарече евтино облекло, но такова нещо служи за много дълъг период от време и често се предава на потомци.

Красиво сари

На пръв поглед повечето сари са подобни помежду си, но това изобщо не е така. Всяко облекло е уникално и има повече от дузина начини да ги драпирате.

Стил на Айшвария Рай

Известната индийска актриса многократно се е появявала на червения килим и други важни събития в луксозни сарита.

Красиво сари на Айшвария Рай

През 2012 г. звездата на Боливуд се появи на благотворителен прием в дизайнерско светло сари със златна бродерия, а през 2013 г. златното й сари на вечерята в Кан изглеждаше невероятно. Актрисата допълва този шикозен тоалет с лъскав клъч и златни бижута.

Въпреки че червеният цвят не е много подходящ за церемониални актьорски събития, тъй като се слива с цвета на пистата, но на Aishwarya Rai саритата в червено изглеждат невероятно. Актрисата е носила шикозни сарита от този цвят няколко пъти на филмови премиери и благотворителни събития.

 Айшвария Рай в Крксном Сари 2012 г

Освен това Айшвария често избира деликатни прозрачни сарита. През 2006 г. актрисата създава смел външен вид със зелено сари с бяла бродерия. На него красавицата вдигна клъч-черупка и дълги обеци. През 2011 г. тоалетът на Айшвария беше нежно розов, а гарнитурата му се състоеше от мъниста и сребриста дантела.

Сватбена сари

Много красиви и изискани са саритата, в които момичето се жени. Продуктите са украсени с мъниста, сребърна или златна бродерия, кристали и друг атрактивен декор.

Бяло сватбено сари

Изборът на плат, модел и метод на драперия се влияе от региона на пребиваване на булката, благосъстоянието на нейното семейство и други нюанси. Например, в северните райони на Индия булките се обличат в червено сари, на изток - в жълто облекло, в Махаращра - в зелено сари, а в Асам - в снежнобяло.

Най-скъпото сари в света

В Книгата на рекордите на Гинес през 2008 г. са записани най-луксозните и скъпи сарита. Продуктът беше оценен на 100 хиляди долара (приблизително 4 милиона рупии). В производството на такова сари участваха 30 тъкачки. Те ръчно изработваха облеклото за около 7 месеца, създавайки наистина невероятно облекло.

Най-скъпото сари в света

Сарите бяха бродирани с нишки от сребро, платина и злато, а след това украсени с диаманти, сапфири, рубини, топаз, корали, изумруди и други скъпоценни камъни.

В същото време стойността на продукта се крие не само в такова покритие, но и в рисунките върху сарито. Платното беше украсено с 11 картини на известен художник от Индия. Теглото на най-скъпото сари беше около 8 килограма.

Как да го сложа?

 1. С полата и блузата си, започнете да прибирате сарито в полата от дясната страна на бельото.
 2. Увийте продукта от дясната страна наляво, като направите един кръг. В този случай дъното на сарито трябва да докосва пода.
 3. След това започнете да събирате гънките на сарито. В зависимост от дължината на продукта, ще получите от 5-7 гънки или повече.
 4. Събраните гънки се събират зад полата, така че да „гледат“ наляво.
 5. Увийте останалата свободна част от платното около кръста и хвърлете края на продукта през рамото си. Можете да го закрепите на рамото си с хубави щифтове.
Как да сложим сари

с какво да облека?

 • Обувките, които са подходящи под сарито, биха били балетки или сандали с равна подметка.
 • За елегантна версия на сарито можете да вземете малка чанта за клъч.
 • Сарито е прекрасна комбинация от различни бижута, например гривни, пръстени, колиета, големи обеци и други бижута.
2 коментара

Колко е красиво! Тези индийски тоалети ме примамват. Искам да отида в Индия.

Никунджа 31.10.2018 21:45

Благодаря ви за красивата и грабваща окото статия. Толкова много красиви снимки!

мода

красотата

Къща