Стилове и модели рокли

Какво е необичайното в руския сарафан?

Какво е необичайното в руския сарафан?
Съдържание
 1. Особености
 2. Малко история
 3. За кого е?
 4. Сортове
 5. Популярни цветове
 6. Съвременни тенденции
 7. с какво да облека?
 8. Обувки
 9. Аксесоари

Всяка нация има традиционно национално облекло. За руските жени такова облекло е риза със сарафан. Наред с нарастващия интерес към етническия стил и историята на своята страна, руските сарафани станаха обект на вниманието на модните дизайнери в наши дни. Нека разберем повече за такова облекло и неговото използване в миналото и в съвременния гардероб.

Особености

Традиционният сарафан се характеризира с права, свободна кройка. Голяма свобода на движение в такива дрехи беше осигурена от вложки между детайлите на продукта. Контурът на руския сарафан може да се нарече гладък и много мек. Това беше особено забележимо в движение.

Традиционен руски сарафан

В допълнение, характерните черти на сарафана са:

 • Значителна дължина на полата.
 • Дълги ръкави.
 • Наслояване на тоалета.
 • Оригинален декор под формата на сложни ярки орнаменти.
 • Голямо тегло на облеклото.

Малко история

До 16 век дългите мъжки дрехи се наричали сарафан, а едва по-късно това име преминало към женските дрехи, които се носели или през главата, или се закопчавали отпред.

Руски мъжки сарафан

От 18-ти век руският сарафан се промени, което се свързва с реформите на Петър I, въвеждайки костюм в европейски стил в руското общество. Сарафаните продължават да се носят само от буржоазията, търговците и селяните.

Такива традиционни дрехи издържаха най-дълго сред селяните, така че именно селската версия на сарафана концентрира всички типични черти на този елемент от руския костюм.

 Руски модерен сарафан в етнически стил

За кого е?

В руски сарафан жена от всякакъв размер и на всяка възраст ще изглежда привлекателна и оригинална. Благодарение на свободната кройка такова облекло не ограничава движението и напълно скрива всички недостатъци на фигурата.

Сортове

Сарафаните в руската народна носия бяха представени от следните основни видове:

 1. Сарафан, подобен на туника, без среден шев. Такова облекло се наричаше и глухо, тъй като беше ушито от едно парче плат и странични вложки. Този тип сарафан е най-древният. Предният изрез обикновено беше малък, правоъгълен или кръгъл. Освен това често имаше малък процеп, който имаше връзки или закопчаване с копчета. За шиене на глухи сарафани се използвали плат, платно и други домоткани платове. По подгъва, мишниците и деколтето артикулите бяха подрязани с червена хартия, рисувано платно, апликация или бродерия под формата на тесни ивици.
 2. Наклонения модел. За шиене на такъв сарафан са използвани една плътна задна кърпа, две прави предни платна и коси странични клинове. Предните платна можеха да бъдат зашити или закопчани с дантелени бримки или метални копчета. За такива сарафани са използвани както домашно плетено бельо, така и фабрични тъкани. Шити са от брокат, тафта, китайски плат, кадифе, платнени платове, коприна, кумач, вълна и други материали. Някои от тези сарафани имаха плътна подплата, понякога ватирана. Текстилни панделки или ленти от кумач бяха използвани за украса на ежедневните версии на косоклинния сарафан, а празничните облекла бяха подрязани с плитка, плитка, копринени панделки, ресни или метална дантела.
 3. Директен модел. Този сарафан, който също се наричаше московски или кръгъл, стана най-разпространеният модел през 19 век. При производството на такъв сарафан са използвани прави панели, които са събрани на малки гънки в горната част. Прави сарафани се изработваха главно от фабрични тъкани. За презрамките е използвана същата материя като за полата или е заменена с плитка. Подгъвът на такова облекло беше украсен с панделки или дантела.
 4. Модел с корсаж. Такъв сарафан имаше втален корсаж, към който бяха пришити прави панели, за да създадат обемна пола. Подобно облекло беше обичайно в централната част на страната. Отделно бяха отделени и сарафани, при които корсажът беше на кокетка.

Основните и производни видове руски сарафани са представени на следващата фигура.

Видове руски сарафани

Популярни цветове

Характерните черти на женския руски костюм са многоцветни и своеобразен орнамент. Любимият цвят за сарафани беше червеният. Точно такъв цвят имаха сватбените сарафани.

Сватбен червен руски сарафан

Бели сарафани със златисти шарки изглеждаха великолепно.

 Руски бял сарафан със златни шарки

Също така в цветовете на сарафана имаше нюанси на синьо, кафяво, черно, оранжево, кафяво и жълто. По-възрастните жени са по-склонни да носят син или черен сарафан.

Съвременни тенденции

Сега дизайнерите доста често използват руската народна носия като творческа основа за своите колекции. Те добавят елементи от руския сарафан към модерното облекло.

Популярност набират и традиционните модели сарафани, които се купуват за тематични събития, детски матинета или фестивали.

В наши дни руските сарафани отговарят на конструктивните форми, използвани за шиене на такива дрехи в миналото. Съвременните носии са украсени с народни шевици, представени в различни количества. Може да служи само като акцент и интересен декор, а може да украси изобилно продукт.

Бял руски сарафан в етнически стил

с какво да облека?

В миналото сарафанът се е носил с дълга риза, която най-често е била бяла. Сега, под сарафан, те също носят предимно риза с дълги ръкави, украсена с бродерия, но понякога тя се заменя с бяла блуза. През зимата руският сарафан се носи с кожено палто или топло яке.

Обувки

Летните модели на руския сарафан се носят с плетени сандали. В хладно време ботушите са идеални за такова облекло.

Аксесоари

Всички бижута и други аксесоари се избират, като се вземе предвид събитието, във връзка с което се носи руският сарафан.

Аксесоари и бижута за руския сарафан

За такива дрехи са подходящи както къси, така и дълги мъниста, ярки метални или пластмасови гривни и обеци, панделки, както и плетени чанти, изработени в етнически стил. Стилно допълнение към руския сарафан е дантелен кокошник.

1 коментар
Галина 21.02.2016 21:30

Искам червен руски сарафан за фотосесия. Има толкова красиви модели!

мода

красотата

Къща